PTSS bij uniformberoepen
Je bent er bijna altijd als een van de eerste bij. ‘Hulpverlenen voor zij die het nodig hebben’ is jouw tweede natuur. Toch merk je dat het je steeds zwaarder valt. Dodelijk ongeluk, huiselijk geweld, reanimatie, agressie…. Het komt iedere keer terug. In herinneringen die zich opdringen. Intense dromen. Na iedere afgehandelde melding neemt de druk op je schouders toe.
Wanneer je als professional dagelijks geconfronteerd wordt met potentieel levensbedreigende situaties kan stress zich geleidelijk of in een rap tempo opbouwen. Dit zorgt ervoor dat we meer PTSS zien bij uniformberoepen
Cijfers
7,5% van de Nederlandse bevolking heeft ooit een PTSS gehad (zie ook de blog: trauma met een grote T). In de hoog-risicoberoepen (politie, brandweer, defensie, ambulance en NS) ligt dit percentrage hoger en kan een PTSS gezien worden als een beroepsziekte: traumatische klachten verbonden met de op het werk meegemaakt schokkende gebeurtenissen.
Risicofactoren
Professionals in uniformberoepen zijn vaak zeer gemotiveerd en betrokken. Werk is een passie. Inzetbaar is vaak meer dan 100% gezien de hoge werkdruk. Het ‘waakzaam en dienstbaar’ (politie), het dragen van de ‘star of life’ (ambulance) en ‘ons werk stopt nooit’ (brandweer) geven aan wat het werk met zich mee brengt en wat er verwacht wordt.
Het risico op PTSS is zeker aanwezig en geregeld onderschat of zelfs genegeerd. Des te meer reden om je regelmatig bewust te zijn van de impact die je werk heeft op jou.
PTSS klachten bij uniformberoepen
Check of je jezelf herkent in een of meerdere van de volgende klachten:
- Intense dromen, opdringende herinneringen, beelden die terugkomen
- Aan blijven staan, alert zijn, ook na je dienst
- Korter lontje, prikkelbaar, omgeving merkt dat je heftiger reageert
- Moe, slecht slapen, problemen met concentreren
- Spanning, onrustig, snel reageren met stress
- Negatieve gedachten en gevoelens
Herkenbaar? Wacht niet langer en neem contact met ons op. Samen kijken we met jou wat er nodig is.