Wat is PTSS?
Trauma en PTSS
Een traumatische gebeurtenis kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd. Het kan variëren van fysiek geweld tot emotionele verwaarlozing, seksuele mishandeling, langdurige pesterijen, natuurrampen, oorlogsgeweld, tot het hebben van een gezinslid met een chronische psychische of lichamelijke ziekte. Sommige mensen kunnen een traumatische gebeurtenis beter verwerken dan anderen, terwijl sommigen last krijgen van posttraumatische klachten, zoals nachtmerries, flashbacks en vermijdingsreacties.
In deze blog vertellen we meer of wat PTSS is.
Niet elke schokkende gebeurtenis leidt tot PTSS
Het is belangrijk om te benadrukken dat niet elke schokkende gebeurtenis automatisch tot PTSS leidt. Mensen zijn veerkrachtig en kunnen op verschillende manieren omgaan met traumatische ervaringen. Sommigen kunnen een sterk ondersteunend netwerk hebben dat hen helpt de gebeurtenis te verwerken, terwijl anderen wellicht effectieve copingmechanismen ontwikkelen om met de emotionele impact om te gaan.
Wanneer heb ik dan wel PTSS?
Kun je (een aantal van) de volgende kenmerken bij jezelf herkennen? Dan is het mogelijk dat je voldoet aan de classificatie voor PTSS
- Je ervaart herbelevingen en nachtmerries, getriggerd door beelden, geluiden, geuren of andere associaties met de ingrijpende gebeurtenis.
- Slaapproblemen beïnvloeden jouw nachtrust als gevolg van de ervaring.
- Je raakt gemakkelijk in paniek en ervaart intense angstreacties.
- Om prikkels gerelateerd aan de traumatische gebeurtenis te vermijden, vertoon je gedrag zoals overmatig werken of gebruik van alcohol.
- Een constante alertheid zorgt ervoor dat je snel schrikt en voortdurend op je hoede bent.
- Je voelt je prikkelbaar, gespannen, angstig of schuldig door de gebeurtenis.
- Concentratieproblemen bemoeilijken het focussen op dagelijkse taken.
- Naast psychische symptomen uit PTSS zich ook lichamelijk, met verhoogde alertheid en gespannen spieren. Dit kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid of spierpijn.
De classificatie PTSS wordt gesteld aan de hand van de DSM-5, een groot dik boek waar alle (psychische) classificaties in staan. De officiële DSM-5 criteria voor PTSS kun je hier vinden
Wat is PTSS en voldoe ik hieraan?
Wil je weten of je mogelijk voldoet aan de classificatie PTSS? Klik dan hier
Behandeling van PTSS
EMDR
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandelmethode die gebruikt wordt voor mensen die last hebben van de emotionele gevolgen van traumatische gebeurtenissen. Tijdens een EMDR-sessie wordt de persoon gevraagd aan de traumatische herinnering te denken, terwijl de therapeut tegelijkertijd externe stimulatie aanbiedt, zoals oogbewegingen, geluiden of andere taken. Dit kan zowel face-to-face als online.
Deze externe stimulatie is bedoeld om de normale informatieverwerking van de hersenen te stimuleren, waardoor de emotionele lading van de traumatische herinnering kan verminderen. Het doel is om de herinnering minder stressvol te maken en nieuwe inzichten te creëren die een minder negatieve impact hebben op de persoon.
Tijdens de EMDR-behandeling vergeet je niet wat er is gebeurd, maar het kan helpen om de emotionele intensiteit van de herinnering te verminderen. Dit kan leiden tot een beter vermogen om met de gevolgen van het trauma om te gaan en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Wil je meer weten over hoe EMDR werkt? Klik dan hier
Cognitieve therapie
Bij een vorm van psychotherapie, bekend als cognitieve therapie, werk je samen met een therapeut om te onderzoeken of je denkpatronen juist zijn. Daarnaast leer je hoe je beter kunt omgaan met negatieve gedachten en gevoelens over jezelf en de wereld om je heen. Het doel is om de intensiteit van deze gedachten en gevoelens te verminderen en ze mogelijk realistischer te maken. Deze therapie kent verschillende vormen, zoals Cognitieve Therapie (CT), Cognitive Processing Therapy (CPT) en Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie (TF-CGT).
Wil je meer lezen over cognitieve therapie? Klik dan hier.
Exposure therapie
Exposure therapie, ook bekend als blootstellingstherapie, is een vorm van gedragstherapie waarbij je stapsgewijs de traumatische gebeurtenis of moeilijke situaties moet bespreken die je normaal gesproken zou vermijden. Dit kan plaatsvinden in reële situaties (in vivo) of met behulp van hulpmiddelen zoals het afspelen van beelden in een virtuele omgeving (virtual reality).
Wil je meer lezen over exposure therapie? Klik dan hier.
Emotieregulatietraining
Emotieregulatie training is (meestal in groepsverband) een training die gericht is op het op een gezonde manier omgaan met emoties die als sterk negatief worden ervaren. Tijdens de training worden voorbeelden besproken van hoe mensen handelen en reageren op bepaalde emoties, en indien nodig worden er aanpassingen en bijsturingen gedaan om gezondere reactiepatronen te ontwikkelen
Overige behandelmethoden
Andere traumagerichte behandelingen omvatten bijvoorbeeld Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS (BEPP), Narratieve Exposure Therapie (NET), en Schrijftherapie (zoals Interapy). Elk van deze drie therapievormen past exposure toe vanuit een unieke invalshoek, gecombineerd met betekenisvolle gesprekken (BEPP), een levenslijn (NET) of cognitieve herstructurering (schrijftherapie). Met Imaginaire Rescripting (ImRs) herschrijf je als het ware samen met je therapeut de traumatische herinnering, wat leidt tot een verandering in de betekenis ervan
Effectiviteit van behandeling bij PTSS
PTSS is goed te behandelen. Door middel van verschillende therapieën kun je leren omgaan met de gevolgen van traumatische gebeurtenissen en je leven weer opbouwen. Het is belangrijk om op tijd professionele hulp te zoeken en een methode te vinden dat het beste past jou. Met de juiste begeleiding en ondersteuning is herstel mogelijk en kun je je veerkracht en welzijn weer terugkrijgen.
Ben jij opzoek naar behandeling na een traumatisch ervaren gebeurtenis? Dan zit je bij Psychologenpraktijk Pilar goed. Wij bieden online therapie met korte wachttijden, wat betekent dat je snel de ondersteuning kunt krijgen die je nodig hebt, waar je ook bent.
Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie of je gelijk aan te melden via de inschrijfknop rechtsboven. Neem vandaag nog de eerste stap naar herstel!
Wat kan Psychologenpraktijk Pilar voor je betekenen?
Ben jij opzoek naar behandeling na een traumatisch ervaren gebeurtenis? Dan zit je bij Psychologenpraktijk Pilar goed. Wij bieden online traumabehandeling met korte wachttijden, wat betekent dat je snel de ondersteuning kunt krijgen die je nodig hebt, waar je ook bent.
Zowel Joan als Maartje zijn internationaal erkende EMDR therapeuten en hebben samen duizenden succesvolle traumabehandelingen uitgevoerd. Kwaliteit staat hoog in ons vaandel waardoor we scholing erg belangrijk vinden. Wil jij de laatste update van onze nascholingen? Klik dan via onze contactpagina door naar onze LinkedIn.
Aarzel niet om contact met ons op te nemen en een vrijblijvende en kosteloze kennismaking te plannen.