PTSS na verkrachting of aanranding

Sinds de seksueel overschrijdende gebeurtenis slaap je niet meer goed. Je schrikt regelmatig wakker: soms door een nachtmerrie maar soms weet je niet eens waarom. Overdag voel je een continue spanning in je lichaam. Iemand hoeft maar een verkeerd woord te zeggen en je ontploft; iets wat je helemaal niet kent van jezelf. Achteraf voel je je schuldig over je uitbarsting en je hebt het idee dat niemand je begrijpt. Nieuwe mensen vermijdt je want je vertrouwt ze niet. In je relatie merk je dat je afstand neemt en minder of geen behoefte heeft aan seksueel contact. Wanneer iemand je onverwachts aanraakt dan reageert je lichaam direct: je voelt je hart kloppen, je ademhaling versnelt en de seksueel overschrijdende gebeurtenis speelt weer als een film voor je af. 

Herken je dit? Dan zou het kunnen dat je PTSS hebt na verkrachting of aanranding.

Seksueel geweld

Er zijn veel verschillende definities van seksueel geweld. Grofweg komt het erop neer dat het gaat om het ondergaan of uitvoeren van seksuele handelingen terwijl je dat niet wilt.  Echter, de definitie is niet het belangrijkste, het gaat immers om jouw gevoel. Ervaar jij het als seksueel grensoverschrijdend? Zoja, dan valt het onder seksueel geweld

een foto van een bankje alleen op een heuvel met mist. Het weergeeft de eenzaamheid die je kunt voelen bij PTSS na verkrachting of aanranding

Cijfers van PTSS na verkrachting of aanranding

Cijfers over seksueel geweld zijn moeilijk te vinden. Dit omdat niet iedereen aangifte doen én omdat de definitie van seksueel geweld voor iedereen anders is. Hier alsnog de schattingen van de belangrijkste cijfers van Centrum Seksueel Geweld. 

  • 1 op de 5 mensen krijgt een erectie of wordt vochtig tijdens het seksueel geweld.
  • 70% doet niks of werkt mee tijdens het seksueel geweld
  • Je hebt een verhoogd risico op seksueel geweld als je
    • tussen de 12 en 24 jaar bent
    • je alcohol hebt gebruikt
    • Verstandelijk beperkt bent
    • Eerder seksueel misbruikt bent
  • 65% van de mannen ontwikkelt na seksueel geweld PTSS 
  • 45% van de vrouwen ontwikkelt na seksueel geweld PTSS

Wat kan Psychologenpraktijk Pilar voor je betekenen

Zowel Joan als Maartje hebben veel scholing gehad op het gebied van trauma en EMDR. Als je exact wil weten wat, adviseren wij je om op deze pagina te kijken. Samen hebben we duizenden succesvolle traumabehandelingen uitgevoerd, waarbij ook veel behandelingen gedaan zijn bij PTSS na verkrachting of aanranding. 

In de week na het seksueel geweld willen we je adviseren om contact op te nemen met Centrum Seksueel Geweld. Daarnaast ben je in de weken na het seksueel geweld ook bij ons welkom voor een (online) consult. In dit consult zullen we meer uitleggen over de klachten die je ervaart. Deze uitleg zorgt ervoor dat jij je klachten beter kunt plaatsen waardoor ze minder angst bij je oproepen. Als je het prettig vind kun je aan je partner vragen of hij of zij bij het consult aanwezig is. Na dit gesprek zijn wij laagdrempelig beschikbaar via een app op je telefoon die ervoor zorgt dat je met ons kunt chatten en je vragen kunt stellen.

Mochten de klachten aanhouden dan kunnen we een tweede gesprek inplannen om samen te bespreken of het verstandig is om een behandeling op te starten. 

Plan nu een korte kennismaking of mail ons om gelijk een consult in te boeken!

Bronnen

Www.centrumseksueelgeweld.nl

Van Minnen, A. (2017). Verlamd van angst. Herstellen na seksueel misbruik. Amsterdam: Boom.