PTSS na een auto-ongeluk
Sinds het auto-ongeluk durf je niet meer in de auto te stappen. Je ziet ineens overal gevaar, ook als je op de fiets zit. Wanneer je wegens een dringende reden tóch die auto in moet stappen breekt het zweet je in elke bocht uit. Het voelt alsof de auto wéér onder je vandaan glipt, net zoals voor de botsing van een maand geleden. Je bent moe want je hebt vannacht weer geen oog dicht gedaan: er hoeft maar één hard geluid te zijn of je zit rechtop in je bed. En de nachtmerries! Wat zijn die vreselijk. Het zorgt ervoor dat wanneer je eindelijk wel in slaap bent gevallen, je met een bonzend hart wakker wordt.
Herken je dit? Dan zou het kunnen dat je PTSS hebt, opgelopen na een auto-ongeluk
Cijfers
Jaarlijks raken ongeveer 430.000 mensen betrokken bij een verkeersongeval. Een gedeelte hiervan krijgt bovenstaande klachten. Vaak zien we dat deze klachten na enkele weken verdwijnen maar bij een percentage van deze groep zijn de klachten blijvend.
Gevolgen van PTSS na een auto-ongeluk
De klachten kunnen een grote invloed op je functioneren hebben. Zo kan het dat je negatieve gedachtes krijgt over jezelf zoals “het is mijn schuld, ik ben waardeloos” of over de wereld “in de auto stappen is levensgevaarlijk”. Deze gedachten zorgen ervoor dat je angstig wordt en niet meer in de auto durft te stappen. Als gevolg vermijdt je dingen die je normaal zo leuk vond: je gaat niet meer naar verjaardagen toe en die autovakantie naar Frankrijk? Laat maar zitten. Je omgeving begrijpt je niet en geven je het gevoel dat je overdrijft.
Je weet dat er iets moet veranderen maar je weet niet goed waar te beginnen.
Wat kan Psychologenpraktijk Pilar voor je betekenen?
Zowel Joan als Maartje hebben veel scholing gehad op het gebied van trauma en EMDR. Als je exact wil weten wat, adviseren wij je om op deze pagina te kijken. Samen hebben we duizenden succesvolle traumabehandelingen uitgevoerd.
In de weken direct na het verkeersongeval nodigen we je uit om een (online) consult bij ons in te plannen. Hierin kunnen we meer uitleggen over de klachten die je ervaart. Dit zorgt ervoor dat je de klachten beter kunt plaatsen waardoor je je minder angstig zult voelen. Als je het prettig vind kun je aan je partner vragen of hij bij het consult aanwezig kan zijn. Na dit gesprek zijn wij laagdrempelig beschikbaar via een app op je telefoon die ervoor zorgt dat je met ons kunt chatten en je vragen kunt stellen.
Mochten de klachten aanhouden dan kunnen we een tweede gesprek inplannen om samen te bespreken of het verstandig is om een behandeling op te starten.
Plan nu een kennismakingsgesprek in of mail ons om direct een online consult in te plannen.