Traumatisch verlies
Het verlies van een dierbare heeft een emotionele impact op de achterblijvers. Het gemis en de verwerking hiervan wordt omschreven als een rouwproces of zelfs als een traumatisch verlies. Voorheen werd gedacht dat je in de rouw een aantal fasen doorliep en met een aantal jaar ‘klaar’ zou zijn. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor rouwen en daarmee ook steeds minder taboe.
Oorzaken
Verlies kan als traumatisch worden ervaren wanneer dit onverwacht of gewelddadig is geweest. De persoon je zeer nabij stond, zoals je kind of partner. Ook kunnen er traumatische rouwklachten ontstaan wanneer je in en korte tijd met meerdere verlieservaringen geconfronteerd wordt. Bij iedere vorm van verlies is bij de verwerking hiervan het belang van steun essentieel. Een gebrek aan steun maakt de impact zwaarder.
Vaak moet je doorgaan en actief blijven. Zorgen voor je kinderen, ouder(s) en andere achterblijvers. Het leven gaat ‘door’; werk, school, huishouden. Je kan niet stil staan bij wat je voelt. Misschien wil je het liefst dat alles even op pauze gaat. Of ben je juist bang voor je gevoelens die komen wanneer je er juist bij stil staat. In de controle zitten, lijkt dan een kortetermijnoplossing. Niet hoeven voelen en niet erover na hoeven denken. De emotionele pijn voelt zo groot, dat je niet weet of je dit kan dragen.
Kenmerken van traumatisch verlies
Rouw doet zeer, het voelt ‘rauw’. Verdriet, boosheid, gemis en verlangen kunnen elkaar afwisselen en in volle vaart je overspoelen. Verlies en rouw zijn natuurlijke processen die je de tijd en ruimte mag geven. Soms helpt het als je hier begeleiding bij krijgt, bijvoorbeeld van een praktijkondersteuner via de huisarts of een rouwcoach die gespecialiseerd is in traumatisch verlies. Wanneer je jezelf herkent in meerdere van onderstaande kenmerken, neem dan contact met ons op:
- Aanhoudende gevoelens van verlangen, gemis en intens verdriet
- Voortdurend bezig zijn met de omstandigheden van het overlijden, bijvoorbeeld in je dromen of herinneringen die zich dagelijks aan je opdringen.
- Schuldgevoelens, boosheid of schaamte
- Gevoel dat je een deel van jezelf kwijt bent
- Gevoel dat je niet verder kan leven zonder je dierbare

Blijf niet verder ploeteren, maar contacteer ons om samen met jou te kijken wat je nodig hebt.