De rol van ademhaling bij trauma
Haal adem en gebruik je zintuigen
Wanneer er weer een ongepland bezoekje aan het verleden plaats vindt, heeft je lijf de neiging om in dezelfde traumamodus te schieten als toen. Dat begint vaak bij je ademhaling. Deze wordt sneller en je gaat meer oppervlakkig ademhalen. Het vernauwt ook je zintuigen, je ziet, hoort en ervaart als het ware minder en je focus neemt af. In deze blog leggen we meer uit over de rol van ademhaling in dit geheel.
De rol van ademhaling op je lichaam
Door je aandacht te richten op je ademhaling, deze te verdiepen en te vertragen ben je een anti-stress-reactie aan het geven. Verdieping in je ademhaling zorgt ervoor dat de spanning in je lijf afneemt en er meer zuurstof in je lijf komt. Door te focussen van de rol van ademhaling en deze te vertragen haal je de focus uit je hoof weer in je lijf. Dat maakt dat je makkelijker in het hier en nu terugkomt. Wanneer je daarna je aandacht richt op dat wat er om je heen gebeurt, kan je uit de traumamodus komen.
Ademhalingsoefeningen
Deze twee simpele oefeningen kan je de hele dag door toepassen:
- Ademhaling: 4 tellen in – 4 tellen vasthouden – 4 tellen uit.
Dit is een methode die de Navy Seals toepassen om emotionele spanning tijdens oefeningen en missies te regelen.
- Ga voor jezelf na wat je ziet – hoort – ruikt – voelt en benoem dit hardop.
Pas dit regelmatig toe en je gaat merken dat je aandacht zich makkelijker laat richten op prikkels van buitenaf waardoor je uit je trauma-modus kan komen.
Benieuwd naar meer tools? Klik dan door naar de volgende blog.
Hoe nu verder?
Wil jij weten hoe je deze tool kan inzetten bij jou klachten? Plan nu een kennismakingsgesprek.