Online traumabehandeling
In de vorige blog hebben we meer uitgelegd over online therapie in het algemeen. In onderstaande blog vindt je meer informatie over online traumabehandeling/online traumatherapie. We zullen ons in deze blog focussen op online EMDR bij PTSS en online CGT (cognitieve gedragstherapie) bij PTSS.
EMDR
Online EMDR heeft de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. En dat is niet voor niets: het biedt verschillende voordelen ten opzichte van face-to-face behandeling. In het platform dat wij gebruiken voor online EMDR is het mogelijk om het werkgeheugen nauwkeuriger te belasten en kan exposure materiaal geïntegreerd wordt. Tevens zijn de wachttijden bij online therapie vaak korter. Dit zorgt ervoor dat je meteen psychologische hulp kan krijgen!
Belasten van het werkgeheugen bij online traumabehandeling
In het online platform wat wij gebruiken kunnen we gebruik maken van video of specifieke taken om het werkgeheugen te belasten. We kunnen deze vormen van afleiding zelfs afstemmen op specifieke trauma-gerelateerde triggers wat in sommige gevallen erg effectief kan zijn. Door gebruik te maken van verschillende taken die we ook nog eens kunnen reguleren in snelheid en/of moeilijkheid, kunnen we het werkgeheugen erg precies belasten. Dit komt de online traumabehandeling ten goede.
Exposure materiaal bij online traumabehandeling
Een ander voordeel van online platform wat we gebruiken voor de EMDR is dat we videomateriaal kunnen integreren. Als jij bijvoorbeeld bij ons in behandeling komt voor PTSS na een auto-ongeluk, kan het van toegevoegde waarde zijn een video van een auto-ongeluk in de EMDR te integreren.
Cognitieve gedragstherapie
Wanneer we het hebben over cognitieve gedragstherapie bij online traumabehandeling hebben we -zoals ook besproken in deze blog– het over twee verschillende componenten: het cognitieve gedeelte en het gedragsmatige gedeelte.
De cognitieve therapie bij PTSS richt zich op overtuigingen die naar aanleiding van het trauma veranderd zijn. Zo kan het zijn dat je slechter bent gaan denken over jezelf (“het is mijn schuld, ik kan ook helemaal niks!”), over de ander (“mensen zijn niet te vertrouwen”) of over de wereld (“de wereld is een gevaarlijke plek”). Door deze gedachten kan het zijn dat je je angstig bent gaan voelen. Tijdens de cognitieve therapie gaan we samen onderzoeken of deze gedachten juist zijn.
Het gedragsmatige gedeelte van de online therapie bij PTSS richt zich op exposure. Exposure staat voor blootstelling, blootstelling aan de (herinnering van) de traumatische gebeurtenis (imaginaire exposure) of blootstelling aan de triggers die te maken hebben met de traumatische gebeurtenis. Dit laatste gebeurt vaak door de triggers op te zoeken, ook buiten de (digitale) therapiekamer.
Cognitieve gedragstherapie is een actieve therapie die over het hier en nu gaat. Dat wil zeggen dat we niet veel zullen praten over vroeger maar vooral focussen op het heden. Dit doen we door middel van opdrachten waar je tussen de sessies mee aan de gaat. Denk bijvoorbeeld aan een registratie van je klachten of een registratie van je gedachten. Online therapie werkt dan perfect: in plaats van samen over een papiertje buigen doen we dit dan door middel van scherm delen. Perfect, want dan kun jij gelijk je aantekeningen maken op je laptop zodat je na de sessie weer verder kunt!
Kortere wachttijden bij online traumabehandeling
Naar de voordelen die hierboven zijn beschreven zien we nog een ander groot voordeel. De wachttijden! Online therapie heeft kortere wachttijden, waar jij van kunt profiteren door eerder van je klachten af te zijn.
Online behandeling is flexibeler
Kantoortijden doen we niet aan. Wij schikken ons naar jou. Dat betekent dat we ook mogelijkheden hebben in de avonduren of in het weekend.
Aan de slag?
Samengevat: één al voordelen! Dus worstel jij met angst- of traumaklachten, plan dan nu een gratis kennismakingsgesprek in!