PTSS na bevalling

Herken je dat? Je hebt een kindje gekregen en sindsdien heb je terugkerende nachtmerries over de bevalling. Daardoor vind je het spannend om in slaap te vallen, want wat nou als je weer badend in het zweet wakker wordt? Wanneer er op TV een programma is waarin een vrouw aan het bevallen is, zap je direct weg. Als jullie kindje huilt voel je de stress door je lichaam gieren. Het ziekenhuis vermijdt je liever want sinds de bevalling roept dat nare herinneringen en gevoelens op. Je partner vindt het prettig om foto’s van jullie kindje te kijken toen hij net enkele uren oud was. Jij vermijdt dit liever. Het herinnert je teveel aan de bevalling Als je alleen al denkt aan een volgende zwangerschap en de daarbijbehorende bevalling, verstart je lijf. 

Herken jij dit? Dan zou het best kunnen dat jij na je bevalling PTSS hebt. Voor ongeveer 9% tot 21% van de vrouwen is de bevalling een traumatische gebeurtenis. Deze vrouwen ervaren klachten na de bevalling maar gelukkig verdwijnen bij het overgrote deel de klachten na enkele weken. Er is echter ook een groep – 10% tot 13%- waarbij deze klachten blijven en deze onder de noemer bevallingsgerelateerde PTSS vallen.

Een ongeplande keizersnede kan het risico van PTSS na de bevalling vergroten

Gevolgen

Een bevalling die als traumatisch wordt ervaren heeft verschillende gevolgen. Het zou ervoor kunnen zorgen dat je angstig bent voor een volgende zwangerschap. Soms zelfs zodanig dat je besluit geen kinderen meer te nemen. Ook zien we dat vrouwen die de bevalling als traumatisch hebben ervaren de gynaecoloog tijdens een volgende zwangerschap vaker vragen om een keizersnede. Tenslotte zien we dat het problemen geeft op het gebied van zelfbeeld, borstvoeding, seksualiteit en moeder-kindbinding. 

Ik denk dat ik PTSS na de bevalling heb, wat nu?

Gelukkig weten we dat psychische hulp deze klachten goed kan verhelpen.  Als je direct na je bevalling deze klachten ervaart is het belangrijk dat je deze met je omgeving bespreekt. Denk bijvoorbeeld aan je partner, je familie maar ook zeker aan de professionals om je heen. Je verloskundige, kraamzorg en huisarts zijn opgeleid voor deze zaken en weten hoe te handelen. Bij het overgrote deel van de vrouwen met deze klachten, verminderen de klachten na enkele weken. Mocht dat niet zo zijn, trek dan aan de bel bij je huisarts. Het kan verstandig zijn om je door te laten verwijzen naar een BIG geregistreerde psycholoog die ervaring heeft met het behandelen van bevallingsgerelateerde klachten 

Wat kan psychologenpraktijk Pilar voor je betekenen?

Zowel Joan als Maartje hebben veel scholing gehad op het gebied van trauma en EMDR. Als je exact wil weten wat, adviseren wij je om op deze pagina te kijken. Samen hebben we duizenden succesvolle traumabehandelingen uitgevoerd. Zowel in de reguliere GGZ als in specifiekere settingen zoals het ziekenhuis of revalidatiecentra. Dat wil zeggen dat we veel ervaring met PTSS na de bevalling hebben. 

In de weken na je bevalling nodigen we je uit tot een (online) consult waarin wij meer uitleggen over de klachten die je ervaart. Deze uitleg zorgt ervoor dat jij je klachten beter kunt plaatsen waardoor ze minder angst bij je oproepen. Dit zorgt er voor dat je stresslevels dalen, wat een goede invloed op jou en je pasgeboren kindje heeft. Als je het prettig vind kun je aan je partner vragen of hij of zij bij het consult aanwezig is. En uiteraard snappen we het als je tijdens het gesprek even je pasgeboren baby moet (/wil) knuffelen, verschonen of voeden. Na dit gesprek zijn wij laagdrempelig beschikbaar via een app op je telefoon die ervoor zorgt dat je met ons kunt chatten en je vragen kunt stellen. 

Mochten de klachten aanhouden dan kunnen we een tweede gesprek inplannen om samen te bespreken of het verstandig is om een behandeling op te starten. 

Nieuwsgierig? Plan nu een korte kennismaking of mail ons om gelijk een consult in te boeken!