Verschillende soorten trauma
Trauma in de volksmond staat voor een ingrijpende gebeurtenis die zoveel impact heeft op je dagelijks leven dat het een andere manier van reageren vraagt.
De wijze van reageren, ook wel veerkracht genoemd, kan bepalend zijn voor het wel of niet ervaren van een gebeurtenis als traumatisch. In deze blog onderscheiden we twee verschillende soorten trauma: Trauma met een kleine t en trauma met een grote T
Trauma met een kleine t
We maken allemaal trauma’s met een kleine t mee in ons leven. Denk aan dierbaren die overlijden, een scheiding, ontslag of ziekte. Van veel van wat we meemaken zijn we in staat om te verwerken. Het spreekwoordelijke ‘plekje geven’. Je zou dit als letterlijk kunnen zien. De hersenen verplaatsen de herinnering aan de gebeurtenis van je kortetermijngeheugen naar je lange termijn geheugen. Wat je gaat merken is dat de herinnering minder vaak voorbijkomt. De emotie die je erbij voelt neemt af. De impact steeds minder is op je dagelijkse leven.
Trauma met een grote T
Bij een trauma met een grote T is lukt dit verwerken niet vanzelf. Je blijft de herinnering iedere keer weer zien in de vorm van flashbacks of een nachtmerrie. De herinnering die je weer ziet wanneer je getriggerd wordt.
Ook kan je merken dat je jezelf keer op keer weer net zo machteloos voelt als toen het daadwerkelijk gebeurde. Een herbeleving.
Nare ervaring versus trauma
Wat voor de ene persoon een nare ervaring is, kan dus voor de ander een trauma zijn. Denk aan een auto-ongeluk, complexe bevalling of het zien overlijden van iemand. Dit kunnen allemaal verschillende soorten trauma zijn.
Gabor Mate omschreef in zijn boek; ‘trauma is misschien wel de meest vermeden, genegeerde, gebagatelliseerde, ontkende, onbegrepen en onbehandelde oorzaak van menselijk lijden. Alle traumatische gebeurtenissen zijn stressvol, maar niet alle stressvolle gebeurtenissen zijn traumatisch’’.
Wat bepaalt de impact van een gebeurtenis van verschillende soorten trauma?
De impact van de gebeurtenis van w ordt mede bepaald door andere factoren dan de gebeurtenis zelf. Denk aan het krijgen van steun uit je omgeving, de wijze waarop je opgevangen wordt na het meemaken van een stressvolle gebeurtenis. Er over praten en jezelf de ruimte geven om je bewust te zijn van de impact. De wijze waarop je voor jezelf gaat zorgen na zo’n gebeurtenis: zoek je mensen op voor steun en een goed gesprek? Blijf je in beweging en gezond eten? Laat je (tijdelijk) de alcohol en andere verdovende middelen staan? Blijf je werken en dus in je structuur? Blijf je weg van vermijding? Rem je jezelf af als je jezelf continue aan het overvragen bent en afleiding zoekt? Dit zijn allemaal manieren van hoe je om kunt gaan met verschillende soorten trauma.
Wat bepaalt dan trauma met een grote T?
Dat kan een combinatie zijn van het doormaken van een ingrijpende (levens)bedreigende stressvolle gebeurtenis waar je last van blijft houden door flashbacks of herbelevingen. Het niet goed meer voor jezelf zorgen en het gaan vermijden van bepaalde situaties, personen of triggers. Ook de reactie van omgeving bepalend kan zijn voor de ernst van het Trauma.
Wanneer je jezelf herkent in bovenstaande, kan je mogelijk baat hebben bij EMDR. Check onze website of zoek contact met ons voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.