Wat is EMDR?
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie voor mensen die klachten hebben naar aanleiding van een schokkende ervaring. EMDR werd meer dan 25 jaar voor het eerst in de literatuur beschreven door de Amerikaanse psycholoog Francine Shapiro en heeft sindsdien veel in populariteit gewonnen.
Wanneer EMDR?
EMDR zetten we in wanneer je klachten overhoudt na een schokkende gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, een nare bevalling, seksueel geweld, overlijden/verlies of een gebeurtenis als politieagent (of ander uniformberoep) die maar niet uit je hoofd gaat. Soms zetten we EMDR ook in bij andere klachten (zoals angst of somberheid). In dat geval moet er een duidelijke samenhang zijn met de klachten en de specifieke gebeurtenis én moet er nog ‘spanning’ op de gebeurtenis zitten.
Hoe gaat EMDR in zijn werk?
Vooraf maken we samen een plannetje voor de EMDR: we gaan samen kijken welke gebeurtenissen samenhangen met jouw klachten. Bij PTSS gaat dit vaak om de gebeurtenissen die regelmatig terugkomen in de herbelevingen of nachtmerries. Voorafgaande aan de EMDR sessie bespreken we welke gebeurtenis die sessie aan bod zal komen, waarna jij er met je ogen dicht over mag vertellen. Vervolgens gaan we nog verder inzoomen en vragen we je de gebeurtenis op de seconde stil te zetten op het moment waar het voor jou het meest naar voelt. Met dat plaatje gaan we tijdens de EMDR aan de gang. We vragen je om aan het plaatje te denken, terwijl we je werkgeheugen belasten met verschillende taken (een balletje wat je mag volgen, rekensommen op het scherm of andere taken). Vervolgens zullen we je vragen wat er in je op komt. Dit kan vanalles zijn; een emotie, een gedachte, een plaatje of een gevoel in je lijf. Alles is goed. We vragen je om te focussen op hetgeen wat opkomt en zullen dan het werkgeheugen opnieuw belasten (‘een nieuwe set doen’). Na een aantal sets zul je merken dat de spanning op het beeld gaat dalen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je naar de gebeurtenis kunt kijken, zonder spanning te voelen.
Hoe werkt EMDR: werkgeheugentheorie
Momenteel gaat de wetenschap uit van de werkgeheugentheorie, wanneer we het over de werking van de EMDR hebben. Het uitgangspunt van deze theorie is dat het korte termijn (ook wel: werkgeheugen genoemd) verschillende taken tegelijkertijd kan uitvoeren, mits dit niet meerdere complexe taken zijn. Het werkgeheugen heeft namelijk een beperkte capaciteit. Dit wil zeggen dat, wanneer je gevraagd wordt om meerdere complexe taken tegelijkertijd uit te voeren, het ten koste gaat van één van deze taken.
Neem nou piano spelen en het uitvoeren van complexe rekensommen. Voor de meeste mensen geldt dat dit niet foutloos uitgevoerd kan worden, wanneer je deze taken probeert te combineren met elkaar. Je gaat merken dat je maar één van de taken goed uit kunt voeren.
Hetzelfde gebeurt tijdens de EMDR. We vragen je om aan de nare ervaring te denken (als het ware: in het werkgeheugen te plaatsen) terwijl je werkgeheugen belasten. Dit laatste doen we door je bijvoorbeeld naar een balletje op het scherm te laten kijken, door je naar tikjes te laten luisteren, rekensommen laten maken en/of het alfabet achterstevoren op te zeggen.
We zien dan dat dit ten koste gaat van de herinnering (desensitisatie): de herinnering verliest zijn emotionele lading en levendigheid.
Hoe voel je je na een EMDR sessie (bijwerkingen)
Het kan zo zijn dat je na de EMDR sessie (de dag zelf en soms enkele dagen daarna) vermoeid bent, dat er emoties opkomen of dat de beelden terugkomen in dromen. Meestal neemt dit vanzelf na enkele dagen af.
Kan EMDR online?
Yes, zeker! EMDR werd al voor COVID-19 regelmatig online gedaan en dat is na COVID-19 alleen maar gegroeid. Lees hier de voordelen van online EMDR.
Wie mag EMDR geven?
Wij! Wil je meer lezen over onze kwalificaties als EMDR therapeut, klik dan hier!
Hoelang duurt een EMDR sessie?
Dat wisselt. Sommige mensen vinden het fijn om een langere sessie te plannen (90 minuten) om zo meer beelden/gebeurtenissen te kunnen behandelen en zo sneller van hun klachten af te zijn. Andere mensen vinden het fijner om een reguliere sessie (60 minuten) te plannen omdat ze 90 minuten een te grote belasting vinden.
Hoeveel EMDR sessies heb ik nodig?
Ook dat wisselt per persoon. Het hangt af van wat jij hebt meegemaakt en welke gebeurtenissen een rol spelen in je klachten. Wanneer er veel gebeurtenissen zijn kan het zo zijn dat we ze niet allemaal hoeven te behandelen met EMDR: soms zien we dat wanneer we beginnen met de meest heftigste gebeurtenissen, de anderen vanzelf hun lading (spanning) verliezen. Zie het als een blikkentoren op de kermis: als we de onderste blikken eruit ’tikken’ met EMDR dan stort soms de rest vanzelf in.
Wil jij van je klachten af
Ben jij opzoek naar behandeling na een traumatisch ervaren gebeurtenis? Dan zit je bij Psychologenpraktijk Pilar goed. Wij bieden online traumabehandeling met korte wachttijden, wat betekent dat je snel de ondersteuning kunt krijgen die je nodig hebt, waar je ook bent.
Zowel Joan als Maartje zijn internationaal erkende EMDR therapeuten en hebben samen duizenden succesvolle traumabehandelingen uitgevoerd. Kwaliteit staat hoog in ons vaandel waardoor we scholing erg belangrijk vinden. Wil jij de laatste update van onze nascholingen? Klik dan via onze contactpagina door naar onze LinkedIn.
Aarzel niet om contact met ons op te nemen en een vrijblijvende en kosteloze kennismaking te plannen.